Gispen vintage

Gispen

Start van Gispen

W.H. Gispen (1890-1981) studeerde architectuur aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Gispen was een man die altijd aan het schetsen en tekenen was. Zijn tekenboek had hij altijd bij zich. Zijn hand kon vliegensvlug schetsen wat hij in zijn hoofd had.
In 1916 richtte W.H. Gispen zijn Kunstsmederij WH Gispen & Co op in Rotterdam. Hij maakte prachtig smeedwerk, objecten in expressionistische en art nouveau-stijlen. Prachtige vintage meubels.

Jaren 20

In de jaren twintig, door ontmoetingen met invloedrijke beoefenaars van het modernisme ging Gispen’s bedrijf steeds meer in de richting van gemechaniseerde productie. Van sierlijk Amsterdamse School-achtig werk met hekken en lampen, ontwikkelde zijn signatuur zich naar puur, sober en zakelijk. In de jaren dertig maakte hij de fauteuil 412, met bakelieten­ armleggers. Het ontwerp staat nu te boek als designklassieker.
Meubels maken van stalen buizen werd in 1926 bedacht in het Bauhaus, de vernieuwende kunstacademie in Duitsland, met wereldberoemde leraren als Marcel Breuer en Mies van der Rohe. Gispen liet zich graag beïnvloeden door de kunst- en ontwerpstromingen van zijn tijd. Bauhaus, De Stijl. Hij werd geïnspireerd door het werk van Ludwig Mies van der Rohe en Mart Stam.

De successen van Gispen in de jaren twintig werden gevolgd door moeilijke jaren. De crash van Wall Street in 1929 en de depressie maakten het bedrijf bijna failliet. Meerdere rechtszaken over patenten – met name van Mart Stam en Ludwig Mies van der Rohe – belemmerden de groei van het bedrijf in de jaren dertig verder. Het bedrijf Gispen was van de familie Lips. In 1953 kreeg Gispen ontslag en richtte hij Kembo (failliet in 2012) op. Hij was docent aan de Koninklijke Academie in Den Haag.

Jaren 50 en 60

Gispen bloeide in de jaren 50 en 60. Vooral met de minimalistische ontwerpen van A. R. Cordemeyer en Wim Rietveld boekte het bedrijf grote successen. Opvallende ontwerpen uit de Gispen-collectie uit de naoorlogse periode zijn onder meer de 1407 Armchair (1954) van Cordemeyer en Rietveld, Model 663 Storage System (1954) van Rietveld, Model Giso 4050 Lamp (1956) van Rietveld, 217 Chair (1957) van Rietveld en zijn vader Gerrit Rietveld, 1262 Chair (1959) van Cordemeyer en 1637 Swivel Chair (1963) van Cordemeyer. Vintage design meubelen.

Tegenwoordig heet het bedrijf Gispen International BV. Gispen meubels zijn te vinden in een aantal museumcollecties. Zoals het Stedelijk Museum in Amsterdam, de Cooper Hewitt en MoMA in New York en de Wolfsonian in Miami.

Gispen staat bekend om haar klassiekers. Ontwerpen als 412, de Giso-lampen en het President bureau zijn toonbeelden van innovatie, design en kwaliteit. Vintage dutch design.

Products

  • Vintage Gispen chair 1235 stoel

  • Vintage Gispen chairs stoelen 106 TU Delft

  • Vintage Gispen stoel 1235 chair

  • Gispen tenentafel rond