anne raaymakers loft vintage design lovt

Loft van Anne Raaymakers

Met regelmaat gaan we bij een bewoner van een loft binnenkijken voor tips en inspiratie. Dit is het eerste gesprek met een lofteigenaar en wat voor één …

Deze keer is het Anne Raaymakers, de ‘Facebookqueen’ van Nederland. Anne is inmiddels een bekende Nederlandse vrouw geworden, ze weet alle ins en outs van Facebook. Ook geeft ze regelmatig geweldig inspirerende en nuttige events hierover. Ze heeft een man, drie kinderen en vier kleinkinderen.

Wilde je altijd in een loft wonen?

Nee, helemaal niet. De gemeente Eindhoven ging lofts maken in de oude Philipsfabrieken op Strijp, die stonden al heel lang leeg. Dat leek me wat. Er waren 242 lofts en ruim 600 gegadigden. Een loting dus, waarbij je heel veel geduld moest hebben. Het was wel raar. Mijn zoon en man hadden mij nog nog nooit zo zenuwachtig gezien. Het leek net of mijn leven ervan af hing. Omdat het zo lang duurde en ik het niet in de hand had. Maar ook, omdat ik hier zo graag wilde wonen. Dit is écht mijn plek. Ik kreeg uiteindelijk een loft van 85m2 toegewezen, met de vide erbij 105m2. En 4.30 meter hoog!

Dit was een oude Philips fabriek?

Ja, er waren drie fabrieken. Een gloeilampfabriek in de stad, hier werden de tv’s gemaakt en dan heb je nog een fabriek waar de andere apparaten werden gemaakt. Eén etage was een hele grote fabrieksvloer. Hierboven zie je nog de leidingen. In de 2e wereldoorlog is in dit gebouw een vliegtuig naar binnen gevlogen, aan deze kant.

Wat voor mensen wonen hier?

Eigenlijk van alles. Alleenstaanden, studenten en er zijn ook wat jonge koppels. Zodra ze kinderen krijgen gaan ze weg. Er wonen hier veel artistieke mensen, kunstenaars, fotografen. Er heeft zich een subcommunity gevormd van mensen die allerlei projecten samen doen, bijvoorbeeld exposities. We ontmoeten elkaar ook regelmatig op de daktuin, binnenkort hebben we een daktuinfeest met bbq.

Last van galm en geluid?

Het is een oude fabriek met hele dikke muren. Qua geluid van de buren hoor je eigenlijk niets, het kan hier heel stil zijn. Ook al is er buiten veel geluid. Dit komt ook door de nieuwe kozijnen. Die moesten aan de zuidkant vervangen worden, omdat daar warmtewerend glas in moest. Van origine waren het allemaal kleine raampjes. Er is weinig galm. In het begin klonk het wel holler. Vloerkleden, stoffen stoelen en de vide hebben dat verminderd. En al het hout en de boekenkast doet heel veel.

Had je nog specifieke uitgangspunten bij de basis van je huis?

Voor mij was de ruimte en het licht heel erg belangrijk. En de mogelijkheden. In eerste instantie verlamde me dat, en in tweede instantie zag ik vooral wat er allemaal mogelijk is. Een buurman die architect is heeft mij daarbij geholpen. Hij maakte het visueel voor mij.

Je hebt veel op maat laten maken?

Ja, dat klopt. Een andere buurman heeft samen met zijn broer, die klusjesman is, al het houtwerk gemaakt. Ik had een tekening gemaakt. Toen zijn ze samen aan de slag gegaan met de vide, het podium en de boekenkast. Ze hebben het precies zo gemaakt zoals ik het wou. Het is allemaal hetzelfde hout. De trap is door een kunstenaar gemaakt. Het glas in lood raam is door mijn man gemaakt, met het Philips logo erin verwerkt.

Heb je nog belangrijke tips voor de inrichting voor je loft?

Je moet groot denken. Een klein bankje valt gewoon weg. Ik heb ook heel lang nagedacht over wat er aan de muur moest hangen. Want wat er komt, het moet gewoon groot zijn. De klok bijvoorbeeld is heel groot. Kleine dingen vallen hier totaal in het niet.

Had je achteraf dingen anders willen doen?

Misschien had ik toch het plafond moeten behandelen. Ik vind het eigenlijk zo wel iets hebben. Maar af en toe komt er wel eens wat naar beneden, ik had hem beter kunnen sealen. En het hout is wat vergeeld. Dat had ik meteen moeten behandelen.

Wat is lastig in jouw loft?

Mijn werkplek is geweldig. Een mooi uitzicht, heel veel daglicht. Alleen is de zon lastig op het scherm. Vaak ga ik daarom aan de eettafel zitten. Eigenlijk moet er zonwering komen. Maar dat gaat ten koste van de mooie grote ramen. En wat lastig is bij een loft is dat het één grote ruimte is. Je moet het dus wel netjes houden. En nadenken over slimme opruimplekken. Onder het podium bijvoorbeeld staan de bedden van de kleinkinderen. Daar is ook nog extra opbergruimte gemaakt.

Hoe heb je je stijl bepaald?

Vooral door veel in tijdschriften te bladeren. De grote oude industriële hanglampen boven de eettafel komen uit Tsjechië, die horen hier echt. De ruim 100 jaar oude Jugendstil salontafel had ik al. Verder is alles nieuw aangeschaft.

Heb je nog goede adressen? Van leveranciers, winkels, makers/vakmensen?

Ik heb het geluk gehad om met goede mensen en bedrijven te werken. Zijn allemaal op mijn pad gekomen. Speciale winkels heb ik niet. Wat wel een heerlijk adres is, is een koffie/lunchrestaurant hier beneden. Het heet Onder de Leidingstraat.

Je woont in een supermooie loft. Is dit je droomhuis?

Ja, ik ben er heel erg blij mee. Ik woon hier nou 3 jaar en het wordt alleen maar leuker. Dit is echt mijn plek! Door alles. Door de plek in Eindhoven, het gebouw, de community, de daktuin, ik ken bijna iedereen in dit gebouw. Bovendien kan ik zo vanuit mijn huis gaan hardlopen naar het bos.

Wat is de grootste wens nog voor je loft?

Eigenlijk niets meer, ja een eigen plek buiten. Maar die heb ik samen met mijn man. We hebben een klein huisje in het bos. Dus ik heb beiden, mijn plek in de stad en in de natuur. Wat wil een mens nog meer?