loft-kerk-woonkerk-vintage-design-lovtloft-kerk-woonkerk-vintage-design-lovt2loft-kerk-woonkerk-vintage-design-lovt5loft-kerk-woonkerk-vintage-design-lovt3loft-kerk-woonkerk-vintage-design-lovt1

De loft van Annemieke & Pim

Met regelmaat gaan we bij een bewoner van een loft binnenkijken voor tips en inspiratie. Dit keer hebben we een gesprek met lofteigenaar Pim de Vogel. Annemieke en hij zijn de trotse bezitters van een kerk in hartje Amersfoort …

 

Vertel. Wie zijn jullie, wat doen jullie?

Ik ben Pim (40), samen met Annemieke (39) en twee zoons van 9 en 7. We wonen hier nu 6 jaar. Ikzelf werk bij Capgemini, Annemieke heeft eigen bedrijf vanuit huis en ze begeleidt transformaties in mens en organisatie.

 

Je woont in een supermooie loft. Welke bestemming had dit pand vroeger?

Het zijn twee gekoppelde gebouwen. Een kerk uit 1913 en een verenigingsgebouw uit 1964. Voor het oude kerkje hebben we het gekocht, daar vielen we gewoon voor. Middenin de stad.

Toen we met dit project begonnen hadden we weinig mensen die er doorheen konden kijken; wij gelukkig wel.

Simon van Woerden was de architect van de kerk met Haagse invloeden. Het was een doopsgezinde kerk van origine, die waren vrij sober. Zij zijn samengegaan met de remonstranten. Later hebben Oosterse orthodoxen nog in de kerk gezeten. De kerk had toen een totaal andere indeling en andere kleuren.

F.J. Klokker was de architect van het verenigingsgebouw, een beschermd stadsgezicht vanwege het zaagtanddak. In 2005 heeft stichting de heilige cirkel dit gekocht, een pinkstergemeente. Die hebben toen alles gerenoveerd, een nieuw dak erop, nieuwe pannen, de felblauwe kozijnen. In 2008 heeft een projectontwikkelaar het gekocht en heeft het verbouwd tot kantoor, maar al snel besloten om het van de hand te doen; dat werden wij.

 

Waar heb je op gelet bij de basis? Had je nog specifieke uitgangspunten?

Als je gaat verbouwen moet je niet proberen het oude na te maken. Een nieuwe keuken moet gewoon strak en nieuw zijn. Oud en nieuw mogen prima door elkaar lopen.

 

Waar ben je tegen aangelopen?

We moesten eerst het bestemmingsplan wijzigen. Uiteraard kijkt de gemeente dan wel of je alles goed aanpakt. Grote tegenvallers hebben we gelukkig niet gehad.

 

De verbouwing, moest alles nog gebeuren?

Vier maanden zijn we bezig geweest met de basisverbouwing, dat is best rap gegaan. Constructief was het al helemaal in orde. In de kerk hebben we ramen teruggeplaatst. In het verenigingsgebouw plafonds erin, vloeren en muren geplaatst. Er was nog geen keuken of badkamer, dus deze zijn nieuw geplaatst. Het schilderwerk is later gedaan.

Alles hebben we stap voor stap aangepakt, langzaam naar onze zin gemaakt. Daar geloof ik echt wel in. Bouwkundig kan je best wel in één keer een grote klap maken, maar je kunt niet in één keer de beste tafel of de beste stoelen vinden. Je moet voelen wat het beste in zo’n ruimte past. Daar heb je tijd voor nodig.

 

Hoe zou je je stijl omschrijven?

Zecc Architecten heeft een schetsontwerp voor ons huis gemaakt. Uiteindelijk hebben we hun plan niet uitgevoerd, wel heel veel inspiratie eruit gehaald!

En we hebben veel tijdschriften bekeken. Ik zou ons niet als stijlvast omschrijven, het hoeft dus niet alles van een bepaalde periode te zijn. Het totaal hoeft niet zo gestyleerd te zijn voor ons. We proberen wel eens wat. En als het niet goed is, is het toch weer snel verkocht via Marktplaats bijvoorbeeld. Gelukkig zitten we vaak wel op één lijn met smaak.

 

Heb je veel op maat laten maken?

Nee, alleen de grote tafels zijn op maat gemaakt. De tafel in de keuken is van oude vloerdelen gemaakt. Deze is geloof ik 3 meter 60.

 

Welke vloer heb je? Bevalt ie?

In de kerk de oorspronkelijke houten vloer. Hij was ossenrood, dus die hebben we wel geverfd. In de keuken hebben we een epoxy gietvloer. Je hebt wel echt een gespecialiseerd bedrijf hiervoor nodig.

 

Je houdt van vintage. Heb je nog een favoriete ontwerper?

Nee, het komt er gewoon niet van om dit gericht te kopen. De kerkbanken zijn oorspronkelijk niet uit deze kerk, deze hebben we uit een kerk in Zaltbommel hierheen gehaald. Twee staan er nog in ons huis en één deels, deze hebben we verzaagd.

 

Heb je nog goede adressen?

Onze keuken is van Doppenberg keukens uit Hoevelaken. Dat is een aanrader, dachten goed mee. Verder niet specifiek, goed speuren op Marktplaats en Ebay doen we wel!

 

Waar ben je het meest trots op in je huis?

De rust van deze ruimte (kerk), hier kom ik vanzelf tot mezelf. De tv komt bijvoorbeeld de kerk niet in. Deze plek is ook om te ontmoeten – wat wij heel leuk vinden is om inspirerende ontmoetingen te faciliteren. Zo is er in Amersfoort het festival ‘Gluren bij de Buren’. Overal in de stad zijn optredens en kunnen zo binnenlopen. Heerlijk om zo het huis vol te hebben en de ruimte te kunnen delen.

We hebben een jaar of 10 geleden bedacht dat we wel in erfgoed wilden gaan wonen. We noemen het dus ook echt erfgoed, zo voelt het ook. We zijn dankbaar dat we hier mogen wonen. Er zit wel echt een ziel in, door alle bestemmingen, alle mensen die erin geweest zijn, er zijn zoveel Amersfoortsers die dit kennen …

 

Wat wat het meest lastige om te beslissen?

Wat we met het volwassenendoopfond/zwembad moeten. Daar hebben we niet iets passends bij het geheel voor gevonden. We hebben ‘m gewoon bewaard voor later.

 

Had je achteraf dingen anders willen doen?

De systeemplafonds op de zolder hadden we toch meteen moeten doen. Doe de basis gewoon in één keer en doe het goed. Als de basis maar goed staat, dan kan je daarna de rest rustig oppakken. Wat ook altijd lastig blijft is om het verlichtingsplan naderhand aan te passen, dit is gelukkig best goed uitgepakt.

 

Heb je nog belangrijke tips voor de inrichting voor je loft?

De meubels moeten wel van formaat zijn. Als je iets standaards neerzet, dan verdwijnt het gewoon. Je moet XXL denken. Een daybed staat nog op ons verlanglijstje. Zo’n groot ding wat helemaal vrij in de ruimte staat. Dus, groot denken ja.

 

Wat had je graag vooraf willen weten bij de aanschaf van een loft?

Het verlichtingsplan, verder niet. We hebben bouwkundig iets gekocht waar we vooraf van wisten dat het goed was. Dat maakt je heel zeker om de kosten in te schatten.

 

Wat is de grootste wens nu voor in je loft?

Het is voor ons tijd voor een nieuw project dus daarom gaan we verkopen, doorgeven aan iemand anders die er iets leuks mee wil. Er zit een bedrijvenbestemming op, detailhandel, lichte horeca.

Wij zoeken gewoon weer een ander gek project in de regio Amersfoort, aan de rand van het bos als het kan. Het zou zo maar weer erfgoed kunnen zijn …

 

Ben je enthousiast geworden? Hier is de link op Redres (erfgoedmakelaar) https://sothebysrealty.nl/MenuID/5755/Amersfoort/Frederik%20van%20Blankenheymstraat-38/33923791/tekoop.html