vintage design inspiration lovtvintage design inspiration lovtvintage design inspiration lovtlovt vintage design inspiration1vintage design inspiration lovtvintage design inspiration lovtvintage design inspiration lovt

De loft van Wende en Hugo

De mooie loft van Wende en Hugo

Vertel. Wie zijn jullie, wat doen jullie?

Wende (43) werkt in Gouda als cultureel programmeur bij de Bibliotheek Gouda in de Chocoladefabriek. Dit huis heb ik getekend/ontworpen, dat is mijn passie, de kant die ik op zou willen. We hebben twee dochters van 13 en 9.
Hugo (48) is regisseur en fotograaf (www.hugogoudswaard.nl). Ik werk veel in de reclame en heb een netwerk van freelancers waar ik projecten mee doe. Zo heb ik veel vrijheid en kan ik ook vrij werk doen. Inmiddels is de handtekening van dit vrije werk waarvoor ik gevraagd wordt.

Jullie wonen in een supermooie loft. Vertel eens iets over het verhaal van je loft. Welke bestemming had dit pand vroeger?

Wende is altijd op Funda aan ‘t rondneuzen. Een kennis had dezelfde Funda verslaving. Ze zag een oude boerderij in Reeuwijk, maar dat was alleen niet te doen. Met vrienden wilden ze dit niet doen, kan de vriendschap kosten. Dus hebben ze de ‘Funda-man’ gevraagd. Ze waren meteen superenthousiast.
Dus meteen van start, bouwonderzoek doen, vergunning regelen, financiering, hoe werkt het met splitsen? Dat voorbereidende proces heeft 5 maanden geduurd. Een bod uitgebracht en akkoord gekregen op de prijs. Champagne open en drie dagen later hoorden ze dat het niet doorging. Een andere partij had ze ruim overboden. Ze waren zuur, flink zuur.
Dezelfde kennis zag 2 weken later op Funda Business een ander pand, een kunstencentrum. Een klassieke boerderij, een lange stal en ons pand (dans/theaterzaal uit 1986). We hebben meteen een bod gedaan. Wij wisten precies waar we aan toe waren, alles was te overzien, omdat we dit traject bij de vorige boerderij al uitgebreid hadden doorlopen. Wel was op korte termijn een derde partij nodig om de financiering rond te krijgen. Maar we hadden het idee van ‘het komt wel goed’. Dit is echt een lot uit de loterij. Dit moest zo zijn. Wel heel lang de onzekerheid gevoeld of dit project wel echt doorging.
Het hele vergunningstraject heeft 9 maanden geduurd. Door buiten de lijntjes te denken hebben ze dit kunnen realiseren. Het voordeel van de stad maar wel het gevoel van buiten wonen. Hugo denkt dat dit soort constructies vaker gaan voorkomen. Bij al die boerderijen die vrij gaan komen.

Een loft is een plek waar veel mensen van dromen. Is dit je droomhuis? Waarom is dit je droomhuis?

Ja, het is wel ons droomhuis, maar we sluiten ooit nog een nieuw project niet uit. Hugo: ik ben nog iedere dag echt bewust van dat dit zo fijn is om hier te wonen, qua plek, qua huis. Wat heel leuk is, is het proces. Het was een lege huls, dus van nul helemaal opbouwen, iets heel moois maken. We hebben over elk element goed nagedacht. Het kost veel tijd, maar het is wel heel leuk.
Je past je wel snel aan, aan de luxe waarin je woont. Het is een soort de nieuwe norm geworden.
Tuinfeesten, logeerpartijtjes, huiskamerconcerten, het is leuk om op zo’n plek te wonen, dat maakt ‘t allemaal mogelijk.

Waar heb je opgelet bij de basis? Had je nog specifieke uitgangspunten?

Jazeker, alles wat we erin brengen proberen we zo goedkoop mogelijk te houden. Dan kunnen we zoveel mogelijk doen. De schaalgrootte is echt wel een ding, het gaat over heel grote aantallen en hoeveelheden.
We wilden een betonnen vloer, de twee ronde ramen wilden we in het zicht. Op een zondag zijn we met tape op de grond aan de slag gegaan en toen wisten we ‘t.

Hoeveel tijd ben je bezig geweest met de verbouwing? Moest alles nog gebeuren?

Wende heeft het ontwerp op ruitjespapier gemaakt. Een architect heeft de technische details uitgewerkt. Dat waren meteen de werktekeningen voor de aannemer. De verbouwing duurde een klein half jaar. Het voordeel was dat het een theaterzaal was, dus we begonnen met een redelijk lege ruimte, weinig sloopwerk. We wonen er nu anderhalf jaar.

Hoe zou je je stijl omschrijven?

Stoer industrieel, wel en niet. Het is nu een heel hip modewoord, de trend van het moment. Dat is niet waarom we ervoor gekozen hebben. Het is een beetje een mix van vintage, soms een beetje brocante. We zijn altijd aan het speuren naar spullen. We hebben zo onze vaste adresjes door heel Nederland, speuren Marktplaats af en scoren veel op brocante markten in de Bourgogne. Onze dochters zoeken nu naar geborduurde schilderijtjes. De dakkoffer gaat met vakantie speciaal mee voor alle aanwinsten, maar het liefst huur ik een bus om alle vondsten mee terug te kunnen nemen. Het is allemaal niet zo heel duur wat er staat, het heeft gewoon meer tijd gekost en is met liefde bij elkaar gezocht.

Hoe heb je je stijl bepaald? Heb je tijdschriften gebladerd, hulp ingeschakeld …?

We doen allebei heel veel inspiratie op. We gingen een 5,5 meter stalen werkblad bekijken voor de keuken. Daarna belandden we in een kroegje in Strijp, en daar werd de rest van de keuken helder. Een betegelde bar, precies zoals we daar zagen.
Maar overal haal je je ideeën vandaan, leuke slaapadresjes in Frankrijk, veel fotomateriaal van elementen of van huizen in het geheel. Met Pinterest of waar je zelf bent geweest. Een paar dingen hebben we gekocht voordat we het huis hadden. Dat is bijvoorbeeld het 350 m2 sloophout via Marktplaats, het dakbeschot van een Belgisch schooltje, de werkbank hebben we daar ook gevonden.

Je hebt gekozen voor rust in je huis. Overal hetzelfde materiaalgebruik. Een bewuste keuze?

Ja, telkens terug naar de basis: industrieel, eenvoud en pure materialen.
Alles is op dezelfde manier doorgetrokken. We hebben staal voor de nieuwe kozijnen, alle overige kozijnen zijn geverfd in dezelfde kleur: zwart, de muren zijn overal één kleur grijs. Dus de schil is overal hetzelfde, een rustige basis. Het tegelwerk met de zwarte voeg zit ik de keuken, maar ook in het toilet en in de badkamers. De kooilampjes als basis, overal hetzelfde.
De keuken ook, met goede basismaterialen is het low budget een heel mooie keuken geworden. Het is anders denken. Je moet jezelf continu terugroepen naar de basis. Er zijn zoveel mooie dingen, maar ga terug naar de basis. En het is wel met heel veel liefde gedaan.
Hugo heeft 3 weken lang van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat met een staalborstel op een schuurmachine het sloophout schoon staan maken. Hij heeft elke plank beet gehad. Schuren kan niet, want dan gaat de mooie oude sfeer van het hout verloren.

Je houdt van vintage design. Heb je nog een favoriete ontwerper?

Nee, we hebben niet echt een favoriete ontwerper, maar zouden het niet erg vinden ooit de Eames Lounge Chair en ottoman in ons huis te hebben staan. Natuurlijk kijken we wel naar ontwerpers, maar laten ons bij de inrichting van ons huis vooral ook inspireren door films, kunst en muziek en proberen zo een sfeer te creëren die we zelf voor ogen hebben.

Waar ben je het meest trots op in je huis?

De gang, dat is wel echt een eyecatcher. En de keuken.

Had je achteraf dingen anders willen doen?

De dakramen groter, maar voor de rest denk ik goed gedaan.

Waar heb je spijt van?

Van niks, geen milliseconde.

Heb je nog belangrijke tips voor de inrichting voor je loft?

Volg je eigen gevoel en ga niet af op wat iedereen zegt. Laat het gebouw het gebouw zijn, laat het pand in zijn ruigheid het pand zijn.
Gun jezelf wel de ruimte om uit te waaieren en allerlei ideeën tot je te laten komen, maar dat je iedere keer weer teruggaat naar die basis. Dat basisplan, een moodboard of een andere manier, die moet je wel duidelijk hebben met elkaar.
De meubels bij ons kunnen over een jaar weer compleet anders zijn. We kopen geen hele dure stukken, zodat je ook weer zo kunt wisselen. Hierdoor heb je meer vrijheid.
We hebben in de winter een ventilator in de nok geplaatst om de warmte naar beneden te drukken.

Wat had je graag vooraf van iemand gehoord/geleerd bij de aanschaf van een loft?

Niets, Reeuwijk was onze try-out.
Van buitenaf waren het vooral remmende factoren. Blijf zelf die focus houden, laat je niet teveel afleiden, blijf geloven in waar je heen wilt. Veel mensen die achteraf zeggen ‘ik dacht echt, wat gaan jullie doen, wat is dat voor pand? Wat dat betreft moet je vasthouden aan je droom inderdaad en gewoon gaan! Want dan zit je uiteindelijk hier.
Samen aankopen helpt ook, het waren zeg maar zes gelijkgestemden. Als je vast zit, dan kon er altijd wel iemand de positieve kant zien, want er zijn ook heel wat obstakels geweest. We hebben elkaar met z’n zessen op dreef gehouden.

Wat is de grootste wens nu voor in je loft?

Wij hebben een huis op maat gemaakt voor onszelf. Tuurlijk hebben we nog wel wat wensen. De hooiberg van 90m2, dat is het kantoor/studio van Hugo. Daar willen we ook nog een tuinkamer maken. En we willen graag nog een hoog stalen kozijn tot de nok, voor het mooie en om compartimenten te krijgen. Een ander dak in de keuken, en grotere Velux ramen. En we willen de buitenmuur nog zwart maken.

Deze mooie loft is ook te huur voor fotosessies.